Ikona Ikona Ikona

Rok 2020 je v znamení 10. výročia založenia oficiálneho fanklubu slovenskej futbalovej reprezentácie

Autor: majka
S predsedom oficiálneho fanklubu slovenskej futbalovej reprezentácie Romanom Táborským  sme už tradične zhodnotili futbalový rok 2019, ale zaoberali sme sa aj ďalšími aktuálnymi témami.
Ako hodnotíš rok 2019 z pohľadu oficiálneho fanklubu slovenskej futbalovej reprezentácie?
V roku 2019 sme zorganizovali viaceré vydarené podujatia. Medzi top patrili výlet našich fanklubákov do Mníchova na tradičný turnaj Audi Cup, oslava 9. výročia založenia fanklubu v Oravskom Podzámku, stretnutie členov strieborného mužstva ČSSR z OH 1964 v Tokiu po 55 rokoch  a v decembri zájazd do Mníchova na zápas Ligy majstrov Bayern – Tottenham. Takisto návšteva miestnych vianočných trhov a tiež stretnutie so slovenskou reprezentantkou Dominikou Škorvánkovou. Mali sme aj ďalšie hodnotné akcie, hlavne fanzóny, takisto zaujímavé zápasy fanklubov proti Walesu a Chorvátsku. Takže z tohto pohľadu bol to veľmi náročný rok hlavne po ekonomickej stránke. Podarili sa nám ich zorganizovať vďaka zanietenosti a obetavosti viacerých členov nášho fanklubu.
Slovenská futbalová  nepostúpila priamo na ME 2020, ale v marci ešte bude mať šancu vybojovať si jednu zo štyroch zostávajúcich miesteniek v B-divízii play-off, keď na Tehelnom poli  ju čaká prvý semifinálový zápas proti Írsku a v prípade víťazstva narazí na jedného zo súperov Bosna a Hercegovina, alebo Severné Írsko.  Ako vidíš naše vyhliadky?
Všetci vo fanklube sme veľkí fanúškovia našej reprezentácie. Pravda, keď sa pozrieme o niekoľko rokov dozadu a nie je to len môj názor, výkony našej reprezentácie nejdú hore, akoby stagnovala, alebo jej výkonnosť mierne klesala. Jej najväčším problémom je, že viacerí futbalisti nehrávajú vo svojich kluboch a potom nemôžeme mať reprezentáciu na takej úrovni, aby bola schopná postúpiť na MS, alebo na ME. V tejto kvalifikácii ME 2020 sme sa nepoučili z neúspešnej Ligy národov. Nášmu mužstvu chýbajú väčšie skúsenosti, je nevyzreté, verím však, že v marci bude v takej dobrej forme, aby zvládlo zápas s Írskom.Slovenskú reprezentáciu sme počas kvalifikácie ME 2020 podporili svojimi hlasivkami nielen doma, ale aj vo všetkých zápasoch vonku…
Bolo to tak vo Walese, Azerbajdžane, Maďarsku a Chorvátsku. Keď si spomeniem na to, ako sme v začiatkoch na zápasy vonku chodili na prstoch jednej ruky a všetky ich absolvoval jedine Zdenko Jurkemik, tak  v poslednom čase sme zaznamenali veľký nárast našich fanúšikov na stretnutiach na súperových ihriskách. Je to pozitívny  výsledok práce fanklubu, lebo máme zdravé jadro, ktoré chodí pravidelne na všetky zápasy našej reprezentácie. V Cardiffe nás bolo veľa, aj cez sto ľudí, lebo niektorí priaznivci  do Walesu prišli individuálne a na ďalších stretnutiach okolo 50 a viac.
Veľkou tohtoročnou udalosťou budú ME 2020, ktoré sa prvý raz uskutočnia v dvanástich mestách v jedenástich európskych krajinách.  Po ME 2016 vo Francúzsku by bolo fajn, keby fanklubáci mohli  byť v centre diania a znova povzbudzovať slovenskú reprezentáciu…V prípade postupu na ME by sme sa stretli so Španielskom, Poľskom a Švédskom.  Skupina E sa hrá v Bilbau a v Dubline, na tom druhom nádhernom štadióne v Írsku sme už boli. Samozrejme, mali  by sme veľkú radosť, keby sme sa znova zúčastnili tohto veľkého futbalového sviatku. Bilbao a Dublin sú dostupné destinácie. Všetko teda bude záležať, ako najprv obstojí naša reprezentácia v marcovom zápase proti Írsku.
Kedy podľa teba  bude mať fanklub  1000 členov?
K 31.12 2019 máme 832 členov. Jedinou šancou, ako sa priblížiť k číslu 1000 je zápas s Írskom a oslava 10. výročia fanklubu,
na ktorom by sme mohli privítať ďalších nových členov fanklubu. Našim veľkým problémom je, že nevieme pre celý fanklub zabezpečiť všetky vstupenky na veľmi  dôležité zápasy.  Sme schopní zohnať lístky na menej atraktívne a priemerné stretnutia. Na top zápasy často zo SFZ nedostaneme ani našu kvótu, takže taká je realita. Na začiatku vzniku fanklubu sme si dali za cieľ mať po desiatich rokov 1000 členov. Nemali sme veľké oči, ale to bol taký náš reálny zámer.
Koncom augusta fanklub oslávi prvé pekné väčšie jubileum, 10. výročie vzniku. Aké sprievodné akcie zorganizujeme?
Vydáme knižnú publikáciu  OFSFR 10 rokov od vzniku, automaticky  ju obdrží každý člen fanklubu. Každý sa v nej môže nájsť, v knihe budú zobrazené osobnosti a členovia fanklubu, naše rôzne podujatia, zájazdy, fanzóny, choreá a atď. Zorganizujeme nejaký spoločný výlet a na určitom mieste veľké podujatie pre všetkých členov. Radi by sme zohrali futbalový zápas, zrejme proti českému fanklubu. Tiež si treba uvedomiť, že v tomto roku sa bude žrebovať nový ročník Ligy národov a kvalifikácia na MS 2022. Takže znova nás čaká bohatý rok na rôzne významné podujatia.
Koho by si na záver nášho rozhovoru vyzdvihol, kto ti najviac pomáha v náročnej práci?
V našom fanklube sú skutočne obetaví a zanietení ľudia, ktorých navonok nie je vidieť, ale pre nás robia veľmi cenné služby. Vo fanzónach nám najviac pomáhajú Peter Špilák, Velimir Adzič a Petr Švonc. Posledne menovaný má aj veľké kontakty ohľadne osobností. Milan Semko chystá grafiku, Július Ševčík nám zabezpečuje zberateľské karty, Daniel Zboran robí 2 percentá z daní, Katka Šrámková účtovníctvo,  Marián Póša je známy svojim legendárnym bubnom. Potom nám sponzorsky veľmi pomáhajú Ján Fülöp,  Jozef Krupa, Vladimír Strieženec, Zdenko Jurkemik, Ondrej Trnovský a ďalší. Bez nich by sme jednoducho nemohli existovať.
Čo si najviac želáš v roku 2020?
Hlavne si želám, aby sme aj tento rok zvládli viaceré podujatia najmä po organizačnej stránke a aby sme boli všetci zdraví a spokojní. V roku 2020 si pripomenieme 40 rokov  od zisku zlatých medailí výberu ČSSR na OH v Moskve, 30 rokov od účasti Česko-Slovenska  na MS v Taliansku a 10 rokov od historického postupu Slovenska na MS v JAR. A na záver nášho rozhovoru si veľmi prajem, aby Slovensko druhýkrát v rade postúpilo na ME a aby viacerí hráči mali takú ustálenú formu, ako výborný brankár Martin Dúbravka, ktorý drží na vodou Newcastle United a slovenskú reprezentáciu.
Foto: Archív OFSFR Táborský, Janček, Valko